Wino napój bogów

             Romantyczna kolacja, czy domowy obiad w gronie najbliższych to wystarczające powody, aby przy stole towarzyszyła nam butelka wina…dobrego wina. Szeroki wybór win daje każdemu z nas możliwość znalezienia magicznego trunku czegoś w naszym guście a także na nasz portfel. Wina białe, czerwone, szampany, wina wytrawne, półwytrawne, słodkie- każde pasuje do innej okazji, a właściwie do innego dania.

Do produkcji dobrego wina nie wystarczą tylko dobre winogrona. Oprócz nich ogromne znaczenie ma jeszcze położenie geograficzne, rodzaj gleby, pogoda a także sam proces produkcji. Na przykład winogrona czerwone dłużej dojrzewają, potrzebują więc cieplejszych warunków- dlatego w Europie uprawia się je na przykład we Włoszech, w Hiszpanii czy Portugalii. Natomiast winogrona białe można uprawiać także w Niemczech, czy na północy Francji, gdzie klimat jest już nieco chłodniejszy. Zwykle sadzenie odbywa się w kwietniu i maju, ale owoce świeżej sadzonki będą nadawały się do produkcji wina dopiero po trzecim roku uprawy rośliny. Winogrona na wino zbiera się na jesieni, we wrześniu i październiku, jednak wiele zależy od tego jaki rodzaj wina chcemy wyprodukować. Czy winogrona są już gotowe do zbiorów sprawdza się „Stopniem Briksa”- jednostką za pomocą, której mierzy się zawartość cukru w winogronach.
Na degustację wina składa się pięć kroków- barwa, mieszanie, zapach, smak i ogólna ocena. Dzięki barwie wina można ocenić jego wiek, odmianę winogron z jakiej zostało wyprodukowane a także metodę dojrzewania. Mieszanie wina ma je natlenić co wyzwala pełnię zapachu wina. Następnie trzeba wino powąchać, najlepiej aż trzy razy - aby w pełni poczuć jego zapach. Gdy smakujesz wino, nie połykaj go od razu, przytrzymaj je ustach, tak aby miało kontakt z kubkami smakowymi. Słodycz wina poczujesz na czubku języka, owocowość da o sobie znać na środku języka, kwaśność odczuwamy brzegami języka, wnętrzem policzków i w okolicach przełyku. Pozostaje ocena ogólna, która w równej mierze zależy od rzeczywistej jakości wina, co od subiektywnej oceny Twoich kubków smakowych, czyli czy Tobie wino po prostu smakowało. 
Pamiętaj, że niezależnie od tego jakie wino kupujesz czy zamawiasz, nie ma znaczenia czy pasuje ono do podanych potraw. Jeśli Tobie smakuje, jest idealne, ale jeżeli chcesz mieć pewność, że wino jest dobrze dobrane, wystarczy kierować się zasadą, że im smak potrawy bardziej zdecydowany, tym pełniejsze wino będzie do niej pasowało. Zwróć uwagę, gdy dobierasz wino do dań, które podane będą z sosem, gdyż może on całkowicie zmienić smak dania, sprawiając, że będzie ono potrzebowało oprawy zupełnie innego wina. Dla ułatwienia zacytuję zasłyszany kiedyś wierszyk, który w zabawny sposób tłumaczy ogólnie przyjęte zasady doboru wina do dania: „Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. A pod sarny, woły, wieprze jest czerwone wino lepsze. Deser, frukty i łakotki wybierają wina słodkie. A szampana, wie i kiep, można podczas, po i przed!”
Ważnym elementem każdej degustacji wina są kieliszki. Powinny one być odpowiednio duże, około 300ml objętości. Kieliszka nie napełniamy też do końca- powód jest prosty, gdy spróbujemy zamieszać wino w pełnym kieliszku, prawdopodobnie niewiele tego wina w tymże kieliszku pozostanie, my za to pozostaniemy z mało atrakcyjnymi plamami. Do wina białego lepsze będą kieliszki, które zwężają się ku górze, do czerwonego pasują większe, bardziej pękate kieliszki. Szampana powinniśmy podawać w kieliszkach nieco mniejszych niż te do wina i wąskich, co zapobiega zbyt szybkiemu ulatywaniu bąbelków. W razie przykrej niespodzianki z czerwonym winem przytoczę kilka, które Anthea Turner zamieściła w swoim poradniku „Perfekcyjna pani domu” odnośnie plam z czerwonego wina. Według tej brytyjskiej perfekcyjnej pani domu plamy z czerwonego wina z tkanin, które nadają się do prania usuwa się w następujący sposób: ubranie należy ułożyć płasko i plamę posypać solą (zapobiegnie to rozprzestrzenianiu się plamy), następnie ubranie należy namoczyć w zimnej wodzie. Jeśli chodzi o plamy na dywanie, Anthea radzi, aby polać je wodą sodową lub białym winem, osuszyć ręcznikiem i jeśli plama nie zeszła powtarzać te czynności do skutku.
W sklepie internetowym www.homehome.pl każdy wielbiciel wina znajdzie szeroki wybór akcesoriów. Kieliszki Grand Cru Rosendahl- do wina czerwonego, białego, deserowego, a także do szampana. Kieliszki te wyróżniają się prostym designem i klasycznym, można powiedzieć uniwersalnym kształtem. Niezwykle eleganckie, sprawią, że delektowanie się winem będzie jeszcze przyjemniejsze. Kieliszki do wina i szampana Ritzenhoff, czyli dla każdego coś miłego. Kształt kieliszków jest tradycyjny, jednak wzornictwo bardzo urozmaicone. Wzór dekoru każdego kieliszka został zaprojektowany przez znanego projektanta. Każdy więc znajdzie coś dla siebie, gdyż wzory są bardzo zróżnicowane. A dla osób, które cenią zarówno oryginalne kształty jak i kolory Ritzenhoff przedstawia kolekcję Navaja. Radosne kolory i egzotyczne wzory to wizytówka kolekcji Navaja. Kieliszki Navaja dostępne są w kilku wersjach graficznych. Każda wersja została zaprojektowana przez światowej sławy projektanta. Każdy z projektów ma swój odpowiednik w kolekcji szklanek do piwa, szklanek do wody, kieliszków do sherry, wina białego, czerwonego oraz kieliszków do szampana. Dla wielbicieli przygód i spożywania wina na świeżym powietrzu polecamy wyjątkowe kieliszki do wina- jednorazowe i ekologiczne. Kubeczki Wasara są wykonane z papieru, lecz w niczym nie przypominają dostępnych na rynku zwyczajnych naczyń jednorazowych. Wasara są wręcz eleganckie i na pewno nikt się nie oburzy, gdy podasz w nich wino podczas grilla czy przyjęcia w ogrodzie.
Wino dekantuje się aby je dotlenić, co wyzwala pełnię aromatu. Dzięki dekantacji oddziela się także osad. Nie każde winno musi „poodychać” przed podaniem, jednak gdy jest to konieczne, niestety nie wystarczy, że na kilka minut przed kolacją otworzymy butelkę. Wino najlepiej przelać do karafki. Jeśli chcesz zrobić to profesjonalnie, wymagać to będzie chwili skupienia i dobrego oświetlenia. Szyjka butelki wina musi być oczyszczona z folii, a wino musisz przelewać nad lub obok źródła światła, np. świecy, tak aby dokładnie widzieć jak przepływa ono przez szyjkę. Przerwij przelewanie gdy zauważysz osad. Szeroką gamę nalewaków i innych akcesoriów do wina ma w swojej ofercie firma Menu. Nalewaki Premium, Selection, Vignon i Vintage dostępne są pojedynczo i w zestawach. Dzięki nim dekantacja wina stanie się dziecinnie prosta. Nalewak wystarczy nałożyć na otwartą butelkę i przez niego przelewać wino. Nalewaki Menu są skonstruowane tak, aby w czasie przelewania wino mieszało się z powietrzem.
Gdy już zaspokoisz pragnienie a resztę wina zechcesz zostawić na później, Menu oferuje eleganckie i funkcjonalne korki do wina. Polecamy także szeroką gamę płaszczy chłodzących do wina i szampana, które pomogą zachować idealną temperaturę trunku. Aby upewnić się, że temperatura jest rzeczywiście optymalna, można pomóc sobie termometrem. Elegancki i dokładny, niczym szwajcarski zegarek, termometr do wina to wspaniałe rozwiązanie dla osób, które cenią ten trunek i zrobią wszystko aby podawany był w odpowiedniej temperaturze. Wystarczy nałożyć termometr na butelkę i po chwili wskaże on temperaturę. Szczególnie przydatny, gdy chcemy sprawdzić czy wino jest odpowiednio schłodzone bez otwierania butelki. Odpowiednią temperaturę wina i szampana pomoże nam uzyskać także Bugatti wraz ze swoimi coolerami Laguna, które wręcz powalają swoim eleganckim acz prostym designem. Podobnie jest z karafkami na wino firm Menu i Rosendahl- ich projekt jest prosty ale niezwykle atrakcyjny. Na stole prezentują się znacznie lepiej niż tradycyjna butelka wina i mogą stanowić świetne uzupełnienie zastawy stołowej.
Dla osób, które chciałyby wyeksponować swoją kolekcję win, a tak się zdarzyło, że niestety nie posiadają własnej piwniczki, którą mogą po brzegi wypełnić najbardziej cenionymi okazami, polecamy stojaki na wino. Firma Blomus proponuje nam stojak mocowany do ściany, a J-me sugeruje przechowywanie wina na wesoło w stojakach Grape bądź Cactus. Atrakcyjne wizualnie stojaki nie tylko rozwiążą problem przechowywania wina, ale staną się także ciekawą i niebanalną ozdobą kuchni czy salonu. Kto wie, może te kilka butelek ulubionego wina, które umieścisz w stojaku stanie się początkiem całkiem ciekawej kolekcji, oczywiście jeśli stojak zbyt szybko nie opustoszeje.
Osoby, które nie cenią wina ze względu na jego walory smakowe, może skuszą się na degustację ze względów zdrowotnych. Wino czerwone zawiera antyoksydanty, które chronią ludzki organizm przed wolnymi rodnikami. A im mniej wolnych rodników, tym wolniej się starzejemy.  Dodatkowo czerwone wino pite w niewielkich ilościach obniża poziom cholesterolu we krwi. Zauważmy, że aby wino rzeczywiście miało pozytywny wpływ na nasz organizm wystarczy pić jeden kieliszek dziennie, więcej wina wcale nie oznacza, że będziemy jeszcze zdrowsi. Jest to jednak bardzo ważna zaleta tego trunku- kilka łyków wina do obiadu to przyjemność dla naszego podniebienia i jak się okazuje także reszty ciała.
              Jest wiele powodów, dla których warto pić wino i każdy z nas na pewno znajdzie swoją „wymówkę”, aby móc rozkoszować się tym trunkiem. Miłośnicy wina na pewno docenią akcesoria, które wiele firm produkuje właśnie z myślą o nich. Kieliszki, karafki, nalewaki czy coolery projektowane są tak, aby nie tylko najlepiej pełnić swoje funkcje i ale dodatkowo zaspokajać potrzeby estetyczne, bo przecież jak wiadomo smakujemy także oczami…

autorka: Joanna Łukaszczyk, HomeHome.pl